top of page

SİLİVRİ TARİHİ KÜLTÜREL MİRASI KORUMA 

EĞİTİM ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ

Silivri_Tarih_Derneği_Logo_Tasarımı_P

Adem Hoca Çeşmesi'ne Müdahale Hakkında

İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın yatırım sağladığı “ Ecdattan Yadigar Geleceğe Emanet projesi kapsamında; Silivri Alibey mahallesinde bulunan 1964 yılında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilen, 2024 yılında İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından projeleri onaylanan ve restorasyon çalışmalarına başlanan 20 yy. Adem Hoca Çeşmesi’de yaptığımız incelemeler sonucunda çeşmenin personel tarafından gri renkte bir boya ile boyandığı tespit edilmiştir.


Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Öncesi
Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Öncesi

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu tarafından Temmuz  2024 ‘de açılışı gerçekleştirilen çeşme için yapılan açıklamalarda da belirtildiği üzere, Adem Hoca Çeşmesi'nin restorasyonunun sadece fiziksel bir yenileme olmadığını, aynı zamanda geçmişi onurlandırmak ve geleceğe miras bırakmak anlamına geldiğini,  tarihi eserlerin bir toplumun kimliğini ve kültürel mirasını yansıtan önemli unsurlar olduğunu hatırlatma gereğinde bulunuyoruz.


Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Sonrası Uygulama
Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Sonrası Uygulama

Yapılan bu uygulama koordinasyon eksikliğini göstermekte, kültürel mirasın korunması noktasında ekiplerin temel kültürel miras eğitimi ile bilinçlendirilerek tarihi esere yaklaşımları noktasında hassasiyetin kent geneline yayılmasını sağlamak önemli olacaktır.

Tüm bu tespit ve değerlendirmelere istinaden uygulama ile ilgili sorularımızı Silivri Belediyesi’ne yönlendirmekle birlikte Kültürel Mirasın Korunması noktasındaki değerlendirme, öneri ve taleplerimizi iletmiş bulunmaktayız. Sayılarımızla.


Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği


Bu bağlamda;


1-     Söz konusu eserin restorasyon projesine ve aslına uygun haline geri döndürülmesini,

2-     Koruma kurulu tarafından restorasyon projeleri onaylanan eserin gri renkte boyanmasına hangi birim ve yetkiyle karar verildiğinin tarafımıza bildirilmesini

3-     Kültürel mirasın korunması ve kültürel mirasa müdahaleler ile ilgili ekiplerin ve kurumların korumacı yaklaşımı gözeterek temel kültürel miras eğitimine tabi tutularak bilinçlendirilmesini,

4-     Bu uygulamanın İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bildirilip bildirilmediğinin bilgisinin dilekçemizde cevaplandırılmasını,

5-     Restorasyonun açılışı Temmuz 2024’te yapılmasına rağmen, ardından bu tür bir müdahale yapılmasının gerekçesi ne olduğunun tarafımıza bildirilmesini,

6-     Bu boyanın taş yüzey üzerinde oluşturabileceği zararların (tuzlanma, nefes almazlık, su tutma, ayrışma vb.) değerlendirilmesinin yapılıp yapılmadığının,

7-     Bu hatalı uygulamanın giderilmesi için ne tür düzeltici işlemler yapılacağının,

8-     Bu müdahalenin kurumun ve bağlı birimlerin kültürel miras yönetimi süreçlerinde bir eksiklik olduğuna işaret ediyorsa, nasıl bir iyileştirme planlanacağının bilgisini talep etmekle birlikte aşağıda belirttiğimiz önerilerimizin değerlendirilmesini rica ederiz.


Öneriler:


1-     Kültür varlığı üzerinde çalışma yapacak tüm belediye ekiplerine “temel kültürel miras eğitimi”, “koruma ilkeleri”, “malzeme bilgisi”, “tarihi esere doğru yaklaşım” gibi konularda zorunlu eğitim verilmesi.

2-     Bu tür uygulamaların önüne geçmek için belediye bünyesinde Koruma Danışma Birimi kurulması.

3-     Tescilli eserler üzerinde yapılacak her müdahalenin, projeyi onaylayan Koruma Kurulu ile uyumlu bir şekilde ilerlemesini sağlayacak bir kontrol mekanizması oluşturulmalı.

4-     Mevcut boya uygulamasının taş yüzeyine zarar vermeden bilimsel yöntemlerle temizlenmesi için uzman restoratörlerden bir ekip görevlendirilmesi.

5-     Temizlik sonrası yüzeyin korunması için uygun malzeme ve tekniklerin kullanılması.

6-     Aynı hatanın tekrar yaşanmaması için tüm süreçlerin yazılı bir standart uygulama prosedürü hâline getirilmesi.

7-     Sadece bu çeşme için değil, Silivri'deki tüm tescilli kültür varlıkları için bir “Koruma ve Bakım Master Planı” hazırlanması ve bu plan dahilinde Silivri’deki sivil toplum kuruluşlarının katılımcılığının sağlanması.


Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Sonrası Uygulama
Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Sonrası Uygulama
Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Sonrası Uygulama
Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Sonrası Uygulama
Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Uygulaması
Adem Hoca Çeşmesi - Restorasyon Uygulaması

Mail Adresinizle Bültenlerimize Kayıt Olun..

Mail adresinizle kayıt olarak haber, etkinlik ve duyurulardan haberdar olabilirsiniz..

Teşekkür Ederiz.. 

Bize Katılın

Fatih Mahallesi İbrahim Kandemir Sokak Dirik Apt. No: 1/A, 34570 Silivri/İstanbul

T. +90 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Gri YouTube Simgesi
bottom of page