top of page
Yazarın fotoğrafıSilivri Tarih Derneği

TEŞEKKÜR VE DEĞERLENDİRME - 2024 Mübadele Paneli

Hafta sonu çok önemli bir paneli geride bıraktık. Mübadelenin 100. Yılı dolayısıyla 2023 yılında başladığımız Mübadele Söyleşileri dizisinin ardından Mübadeleyi 100. Yılında bir panel ile taçlandırmayı hedeflemiştik. Ancak yaşanan Şubat depremi ardından bunu 2024 yılına almak durumunda kalmıştık. Ve hafta sonu panelimizi birbirinden kıymetli konuşmacılarımız ile misafirlerimizin katılımlarıyla gerçekleştirdik.


Haftasonunun bizler için birkaç ayrı önemi vardı. Bunlardan birincisi bu paneli tamamen öz kaynaklarımız ile yapıyor oluşumuzdu. Sivil toplum örgütlerinin temel problemlerini göz önünde bulundurduğumuzda bu etkinliği A’dan Z’ye her bir detayını kendi enerji ve öz kaynaklarımız ile çözüyor oluşumuz bizim için en önemli unsurlardandı.


İkincisi ise Mübadeleyi birbirinden farklı başlıklarla alışılageldik formatın dışında inceliyor oluşumuzdu. 100 yılın ardından da mübadelenin pek çok açıdan değerlendirilmesi, mübadeleyi oluşturan sebeplerin analizleri ve toplumsal farkındalık oluşturulması adına çok kıymetliydi. Antik çağda Traklar ve Göç konusundan başlayan konuşma süreci 1923 nüfus mübadelesine kadar uzanarak mübadeleyi ve kültürel topluma etkilerini farklı açılardan değerlendirmemize olanak sağladı.


Üçüncüsü ise etkinliğimize bizleri kırmayıp gelen çok değerli İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Kara başta olmak üzere hem Silivrimizin hem de çevre ilçelerin çok değerli Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, çevre ilçelerden ve Silivri’den katılım sağlayan değerli basın mensupları ile sivil halkımızdı. Çağrımıza karşın gösterdikleri nazik ziyaretleri , panelimiz için yaptıkları olumlu geri dönüşler bizler için çok kıymetliydi. Ve kurduğumuz organik bağlar, dernekler ve kurumlar arası iletişimi güçlendirmekle birlikte ileriye dönük yapacağımız çalışmaların habercisidir.


Ancak şunu belirtmek isteriz ki içerisinde bulunduğumuz yerel yönetimler sathı mahallinde, sivil insiyatif ve yerel yönetimler arasındaki bağın yeni yerel yönetimler döneminde de önemli bir yer kaplayacak olmasının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin, kentin ve sivil insiyatiflerin şeffaflık gereği yönetime katılımcılığnın önemi göz önünde bulundurulduğunda derneğimizin ve yapmaya çalıştığımız etkinlikler bütününün kenti yönetmeye talip namzetler için de ne derecede önem arz ettiğini test etmek adına önemli bir gündü.


Bizler bu güzel günün sonunda panelimize katılım sağlayan İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa KARA başta olmak üzere, panelimize konuşmacı olarak katılım sağlayan İstanbul Rumeli Üniversitesi Arkeolojik Araştırmalar Ofisi Koordinatörü, Heraion Teikhos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr. Neşe ATİK’e, Lozan Mübadele Vakfı Genel Sekreteri Esat Halil ERGELEN’e, Büyükçekmece Belediyesi Dünya Kostümleri Müzesi Sorumlusu Müge Ürpek TOKER’e, Araştırmacı Yazar Mehmet Emre Toker’e, tarihçi yazar Aytek Soner ALPAN’a, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin çok değerli temsilcilerine, değerli basın mensuplarına, Silivri dışından ve kentimizden katılım sağlayan çok değerli halkımıza çok teşekkür ederiz.


Son olarak bu panelde özveriyle çalışan, enerjisini aktaran dernek üyelerimiz ve yönetim kurulumuzla birlikte bu salonu bize tahsis eden Silivri Belediyesi Kültür Müdürlüğü’ne ve salonun düzenlenmesi ile teknik kontrolü, panelin sürecinin sağlıklı işlemesi için var gücüyle emek harcayan çok değerli belediyemiz emekçilerine sonsuz teşekkür ederiz.


Saygılarımızla


Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği





Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page