top of page

Silivri Tarihi Tasarımlarla Can Buluyor ..

Bir kentin tarihi dokusu ve geçmişi o kentin en gerçek yüzüdür. Tarihi miraslar, din, ırk, mezhep ve ülke ayırmaksızın yaşatılması, yeniden ayağa kaldırılması şart olan dokulardır. Geçmiş uygarlıkların/dönemlerin kalıntılarını, müziklerini, türkülerini, şiirlerini unutup, bunların üzerine beton döküp, şarkılarını ve türkülerini söylememek, şiirlerini okumamak, oyunlarını oynamamak ve asimile olmalarına ön ayak olmak yapılan en büyük hatalardan biridir.


Silivri ( Selymbria ) buna en müsait liman kasabasıdır. Traklar’dan, Pers İmparatorluğu’na, Pers’lerden Roma’sına , Roma’dan Bizans İmparatorluğu’na ve Bizans İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar bütün dönemi ağırlamış, Selimpaşa’sı ile, Kalesiyle, evleriyle, surlarıyla, kiliseleriyle, Orhan Gazi ve Teodora, Aziz ve Azize geçmişiyle, sarnıcıyla, Anastasias Surlarıyla, çeşmeleriyle, yoğurduyla, halk oyunlarıyla, Yorgo Bacanos’ları ile yaşatılması ve ayaklandırılması gereken, bunları içinde barındıran en uygun kasabadır. Ve bize de bunları yaşatmak, asimile olmaya başlamış genç nesile bu tarihi öğretip, bütün detaylarıyla anlatmak düşüyor. Buna kendi kasabımızdan başlayıp daha sonraları genele yayılmalı ve bunu bir Dünya Görüşü haline getirmeliyiz.




Bu bağlamda Silivri’deki tarihi ve kültürel mirasa, sanata, emanetlere sahip çıkmayı amaçlayan bireyler olarak Silivri’de bir takım çalışmalara başladık. Silivri Tarih Derneği olarak Silivri’de genel anlamda araştırmalar, bilgiler çerçevesinde profesyonel tecrübe ve iş kolumuz ile bağlantılı olduğundan ( Restorasyon ), Silivri’nin Tarihi ve Kültürel Miraslarını ayağa kaldırmayı amaçladığımız projede, ilk çalışmaya Selimpaşa’daki sergimizde de yaşatmaya çalıştığımız İKİZLİ ÇEŞME MODELİ ile start verildi. Bunlardan ikincisi ise Mimar Sinan’ın 32 Gözlü Köprüsü olacak .. Ona bir diğer yazıda değineceğiz.




Kısaca bahsetmek gerekirse İkizli Çeşme, Selimpaşa’ya da adını veren, Osmanlı döneminde Sultan 2.Mahmut’un Sadrazamı Benderli Selim Sırrı Paşa tarafından 1828 yılında inşa edilmiştir. Ve Selimpaşa’daki tek Osmanlı Mirasıdır.

Şuan hali hazırda şimdiki Fenerbahçe Üniversitesi binası yanında olan İkizli Çeşme halen ayakta durmaktadır. Zamanında bir tadilat geçiren çeşme, şu an halen restorasyona ihtiyaç duymaktadır. Bu çeşmenin tekrar onarılması, ve anlatılan anılardaki gibi tekrar insanların meyvelerini, sebzelerini yıkayıp bir durak haline getirilip tekrar eskisi gibi suyunun akması için çalışmalara başlayacağız.




Bu sebeple insanların kültürel miraslarını tanıması, hatta evlerine,ofislerine taşıyabilmesi, sevdiklerine ” Bu Bizim Selimpaşa’mızın Osmanlı Eseri ” diyebilmesi için, Osmanlı Dönemi Mimari Mirası ile Teknolojiyi buluşturmaya karar verdik. Hazırlanan 3 Boyutlu İkizli Çeşme modeli, 3 Boyutlu Baskı Teknolojisi kullanarak somut bir obje haline getirilen bu çeşmeyi sizlere sunuyoruz..




31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page