top of page

Mübadele Evi ve Sarnıç Restorasyonu Meclis Gündeminde

Silivri Fatih mahallesinde 152 Ada 1 ve 10 parsellerde yer alan tescilli sivil mimarlık örneği yapıların "Mübadele Evi" kapsamında, 167 Ada 15 parselde yer alan şimdiki Fatih Cami altındaki Alexios Apokaukos Kilisesi sarnıcının da restorasyon projelerinin hazırlanması ve bu yapıların restore edilmesi adına İstanbul Valiliği'nden Silivri Belediyesi tarafından ödenek talep edilmesi konulu 16. meclis maddesi komisyonca uygun bulunup oy birliği ile kabul edilmiştir.


Halen güncelliğini koruyan, araştırılması gereken en önemli konulardan biri olan Lozan Mübadelesi ve Göç teması Silivri'de dernekler, vakıflar, okullar, akademisyenler için hassasiyet oluşturuyor. Bu anlamda bu Mübadele Evi projesinin kapsamlı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor, belediyemizin ilgili birimleri tarafından projenin detaylarının en kısa zamanda kamuoyu ve derneklerce paylaşılmasını umuyoruz.

04.06.2020 tarihinde derneğimizce gerçekleştirdiğimiz tespit ve araştırmaların sonucunda kilise sarnıcına ait meclis gündeminde geçen tahribatı raporlayarak belediyemize ve ilgili kişilerle paylaşmıştık.


Yine bu konuyla bağlantılı olarak bugün gerçekleştirilen meclis oturumunda Apokaukos Kilisesi Sarnıcına ait rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ile birlikte restorasyon uygulama çalışmaları için İstanbul Valiliği tarafından bütçe talebi belediyenin ilgili komisyonunca uygun bulunarak oy birliği ile kabul edildi.


Tarihin hızlı bir şekilde beton bloklar arasında kaybolduğu, hali hazırda var olan somut kültürel miraslarında tahribatlarının sürdüğü ilçemizde bu iki çalışmanın önemini dernek olarak vurguluyoruz. Mübadele evi ve sarnıç restorasyonu projesi kapsamında bölgede araştırma yapan ilgili tarih ve mübadele dernekleri ile birlikte araştırmacıların görüşlerinin dikkate alınması gerektiği fikrindeyiz.


Bu iki önemli projenin İstanbul Valiliğimizce onaylanarak çalışmalara başlanmasını umuyor ilçemize katkı sağlamasını diliyoruz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page