top of page

Köy Enstitüleri'nin 81. Kuruluş Yıldönümü

Cumhuriyet tarihinin en önemli bilimsel, akademik, ilerici ve aydınlanmacı hareketlerinden biri olan Köy Enstitüleri'nin kuruluşu, 17 Nisan 1940 tarihinde 3803 sayılı yasa ile Köy Enstitüleri Kanununca kabul edildi.

Kuşkusuz Türkiye'de bilim, eğitim, tarih, kültür, üretim, aydınlanmaya yönelik sanat eseri olan Köy Enstitüleri yurdun dört bir yanında aydınlanma mücadelesi veren başta Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere pek çok ilerici yurttaşlarca kurulup geliştirilen Köy Enstitüleri Türkiye eğitim ve üretim sisteminde kalıcı bir iz bırakmıştır.

Köy Enstitüleri yapısı gereği yalnızca eğitim değil aynı zamanda kurulduğu bölgelerin koşullarını inceleyen, üretim alanları içerisinde bu bölgelere katkı sağlayan yapılardı. Enstitüler, kırsal alanlardaki yerleşimlerde ekonomik, kültürel, toplumsal ve sanatsal kalkınmayı sağlayarak bu alanlar içerisinde ihtiyaç duyulan bireyleri yetiştirmiş ve yetişen bireyleri gerek zanaatkar gerekse öğretmen olarak Türkiye'nin dört bir yanına göndermiştir.

Köy Enstitüleri, eğitim, öğretim ve üretim alanlarında yeterli düzeyde öğretmen ve eğitmen bulmanın zorlaştığı, özellikle kırsal alanlarda ve köy bölgelerinde eğitimin zor sağlandığı dönemlerde köy tabanlı aydın ve ilerici kuşağı yaratmıştır.


Ezberci, dayatmacı eğitim sistemine karşı Köy Enstitüleri ile yaratılan değerlere ve geleneklere sahip çıkarak bugünkü bilimsel, akademik, laik, aydınlanmacı, eşit ve parasız eğitimin desteklenmesi sonucunda güçlü bir Türkiye ile aydınlanmacı bir yurttaşlık modelinin oluşacağı kaçınılmazdır.

Ülkenin dört bir yanında aydınlanma mücadelesi veren Köy Enstitüleri kurucuları ve eğitimcilerinin hatıralarına saygı ile...


Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 81. yılı kutlu olsun!


Dönemin Dersleri;




54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page